Wel Of Geen Salaris In Vacatureteksten Vermelden?

Het is een onderwerp waar veel werknemers zich ongemakkelijk bij voelen: het vermelden van het salaris in hun vacatureteksten. Hoewel het steeds belangrijker wordt om het salaris te vermelden, zijn er nog steeds veel bedrijven die dit niet doen en het een beetje spannend vinden.

Duidelijkheid

Werkgevers vinden het vaak lastig om het salaris te vermelden, omdat ze bang zijn dat potentiële kandidaten hierdoor worden afgeschrikt. Ze zijn bang dat kandidaten denken dat het salaris te laag is of dat er alleen maar ‘geldwolven’ op de vacatures afkomen. Deze angst is begrijpelijk, maar vaak niet nodig! Kandidaten weten vaak niet wat voor salaris ze kunnen verwachten en zijn daarom juist op zoek naar duidelijkheid. Door het salaris te vermelden geef je potentiële kandidaten meer inzicht in wat ze kunnen verwachten en vergroot je de kans dat ze solliciteren.

Onderhandelen

Een andere reden waarom werknemers het spannend vinden om het salaris te vermelden is omdat ze bang zijn dat ze hierdoor minder onderhandelingsruimte hebben. Als het salaris van tevoren is vastgelegd, is er immers weinig ruimte om hier nog over te onderhandelen. Maar ook hier geldt dat dit niet altijd waar hoeft te zijn. Als het salaris inderdaad marktconform is en past bij de functie en het niveau van de kandidaat, is er vaak nog genoeg ruimte om te onderhandelen over andere zaken, zoals secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tot slot zijn werkgevers vaak bang, dat het vermelden van het salaris, er toe zal leiden dat de huidige werknemers ontevreden worden. Als zij er achter komen dat nieuwe werknemers meer verdienen dan zij, kan dit leiden tot spanningen op de werkvloer. Ook hier geldt echter dat dit niet altijd waar hoeft te zijn. Als het salaris van nieuwe werknemers marktconform is en past bij hun niveau en functie, is er geen reden voor ontevredenheid onder de huidige werknemers.

Meer kans op sollicitaties

Kortom, hoewel het vermelden van het salaris in vacatureteksten nog steeds als spannend kan worden ervaren, is het eigenlijk helemaal niet zo eng als het lijkt. Door het salaris te vermelden geef je potentiële kandidaten meer inzicht in wat ze kunnen verwachten en vergroot je de kans dat ze solliciteren. En als het salaris marktconform is, is er vaak nog genoeg ruimte om te onderhandelen over andere zaken. Dus, waar wacht je nog op? Vergeet die angst en vermeld het salaris in je volgende vacaturetekst! Wij bij 2day@work vragen ook altijd naar het salaris, zodat we de vacatures zo goed mogelijk neer kunnen zetten!