De rol van Data en Analytics bij Werving- en Selectie

Data en analytics kunnen het wervingsproces aanzienlijk versterken door het bieden van waardevolle inzichten en het nemen van datagedreven beslissingen. Hier zijn enkele manieren waarop data en analytics kunnen worden gebruikt:

Meten van vacatureprestaties

Door het verzamelen en analyseren van gegevens over vacatures, kan een organisatie de effectiviteit van haar wervingsinspanningen meten. Bijvoorbeeld het aantal sollicitanten, de bron van sollicitanten en de kwaliteit van de kandidaten. Deze gegevens helpen bij het identificeren van welke wervingskanalen het meest succesvol zijn.

Opbouwen van talentpools

Data en analytics stellen organisaties in staat om talentpools op te bouwen. Hierin kunnen ze gegevens verzamelen en analyseren van potentiële kandidaten die mogelijk in de toekomst interessant kunnen zijn. Door het bijhouden van informatie zoals vaardigheden, ervaring, interesses en beschikbaarheid, kan een organisatie snel kandidaten uit deze talentpools bereiken wanneer er zich nieuwe vacatures voordoen. Hierdoor wordt de wervingstijd verkort en de kans op het vinden van geschikte kandidaten wordt groter.

Analyseren van kandidaatgedrag

Data en analytics kunnen helpen bij het begrijpen van het gedrag van kandidaten tijdens het wervingsproces. Dankzij het volgen van gegevens, zoals de tijd die kandidaten besteden aan het invullen van sollicitaties, de conversieratio’s op verschillende wervingspagina’s en het aantal afgebroken sollicitaties, kan een organisatie pijnpunten en knelpunten in het proces identificeren en verbeteringen aanbrengen om de kandidaatervaring te optimaliseren.

Datagedreven beslissingen nemen

Door gebruik te maken van gegevens en analytics, kunnen wervingsbeslissingen beter onderbouwd en objectief genomen worden. Bijvoorbeeld, door het analyseren van historische gegevens over kandidaten die succesvol zijn gebleken in vergelijkbare functies, kan een organisatie beter voorspellen welke kandidaten het meest waarschijnlijk succesvol zullen zijn in een nieuwe rol. Dit helpt bij het verminderen van de subjectiviteit en het verhogen van de nauwkeurigheid bij het selecteren van kandidaten.

Het gebruik van data en analytics in het wervingsproces biedt organisaties de mogelijkheid om hun wervingsinspanningen continu te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de kans op het vinden van gekwalificeerde kandidaten te vergroten. Door het verzamelen en analyseren van relevante gegevens kunnen organisaties strategische en effectievere beslissingen nemen, waardoor ze een concurrentievoordeel krijgen op het gebied van talentacquisitie.

Nieuwsgierig geworden naar meerdere blogs? Klik hier.