CV’s worden minder belangrijk

Het solliciteren naar een baan is de laatste jaren drastisch veranderd. We leven in een tijdperk waarin technologie en connecties de boventoon voeren. Dit heeft geleid tot een boeiende verschuiving in de manier waarop werkzoekenden zichzelf presenteren aan potentiële werkgevers. Het goede nieuws? CV’s worden steeds minder belangrijk. Lees verder om te ontdekken waarom jouw persoonlijkheid, vaardigheden en netwerk nu de boventoon voeren.

De nieuwe sollicitatie-revolutie

Traditioneel werden sollicitanten beoordeeld op basis van hun CV’s. Maar nu? Werkgevers zoeken meer dan alleen een lijst van banen en opleidingen. Ze willen een duidelijk beeld van wie je bent en wat je te bieden hebt. Wat zijn jouw skills? Waar word je blij van?

Jouw online aanwezigheid telt

Een sterk online profiel is tegenwoordig van onschatbare waarde. LinkedIn, jobboards, en social media kanalen bieden werkgevers de mogelijkheid om je te vinden en een dieper inzicht te krijgen in wie je bent en waar je passie ligt. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij werkzoeken.nl of indeed.com. Op deze manier kunnen recruiters jou makkelijk sourcen.

Soft skills boven hard skills

Terwijl CV’s voornamelijk gericht zijn op opleidingen en technische vaardigheden, zijn werkgevers steeds meer geïnteresseerd in zogenaamde “soft skills” zoals bijvoorbeeld communicatie, teamwork en oplossingsgerichtheid. Deze kwaliteiten bepalen vaak het succes van een werknemer.

Netwerken als geheime wapen

Wie je kent is net zo belangrijk als wat je weet. De kracht van jouw netwerk wordt steeds groter. Een verwijzing van een betrouwbaar persoon, kan deuren openen die je CV bijvoorbeeld niet kan.

Toekomstige vooruitzichten

De toekomst van solliciteren draait om het opbouwen van je persoonlijke merk en je online reputatie. Het CV zal wellicht niet verdwijnen, maar het zal zeker niet meer de belangrijkste factor zijn bij het aannemen van nieuw talent. Er wordt bij sommige werkgevers al gesproken over een soort portfolio die je kunt laten zien. Een portfolio is jouw persoonlijke plek waar je kunt laten zien wie je bent, waar je een passie voor hebt en waar je ambities liggen.

Dus…

Je CV mag dan wel nog steeds een rol spelen bij sollicitaties, maar het is duidelijk dat andere elementen steeds belangrijker worden. Werkgevers zijn op zoek naar het totaalplaatje: wie je bent, wat je kunt, en wat je wilt. Dat ‘papiertje’ wordt voor veel functies ook steeds minder belangrijk. Lang niet bij allemaal, want het is toch fijn om een dokter te hebben, die daarvoor opgeleid is…

Nieuwsgierig geworden naar meerdere blogs? Bekijk ze hier! Volg jij ons ook al op LinkedIn?